Van Watervallen tot Gaucho land - Reisverslag uit Rosario, Argentinië van Leon en Marco Doorn - WaarBenJij.nu Van Watervallen tot Gaucho land - Reisverslag uit Rosario, Argentinië van Leon en Marco Doorn - WaarBenJij.nu

Van Watervallen tot Gaucho land

Door: Marco en Leon

Blijf op de hoogte en volg Leon en Marco

17 Maart 2013 | Argentinië, Rosario

Allereerst iedereen bedankt voor de reacties op ons blog! we vinden het ontzettend leuk om te lezen! Helaas komen we er tot nu toe niet aan toe om te reageren.

Brazilië ligt inmiddels achter ons en de reis heeft ons inmiddels naar Rosario gebracht in Argentinië. Het is eerlijk gezegd bijzonder hoeveel we de afgelopen week gezien hebben en meegemaakt hebben, we zullen proberen een kort overzicht te schetsen.

In Rio zijn we na het bezoeken van Jezus een dag later doorgegaan naar de botanische tuinen, kan je natuurlijk niet missen! Eigenlijk waren de tuinen verrassend relaxed en grensde direct aan de jungle waar je dan ook meteen een stuk in kan. Was wel cool, kwamen nog in een groep kapucijner apen terecht (zo'n 30) die zich niet aan ons leken te storen.

‘s Middags zijn we nog naar Pão de Acucar gegaan (de suikerbroodberg), waar je een goed uitzicht zou moeten hebben over Ipanema en Copacabana, maar helaas.... het was gehuld in de wolken en hebben besloten dat het zinloos was.

Helaas moesten we er 's nachts om kwart voor 2 eruit om de taxi te nemen naar het vliegveld, waar volgens de receptie dit een uur zou duren, onze taxichauffeur was erop gebrand om het snelheidsrecord te breken en we waren er binnen een kwartier, vraag niet hoe! Om 5 uur de lucht in vervolgens te landen te midden in de jungle bij Puerto Iguazu (de stad aan de Argentijnse kant van de watervallen). Tja, en dan sta je daar om zeven uur 's ochtends zonder te weten waar je gaat slapen. Taxi gepakt naar de stad en op zoek naar een hotel, voor het eerst echt lopen met de rugzakken op... best zwaar.

Gelukkig konden we meteen een kamer in bij een hotel en de bus pakken naar het nationaal park. In één woord “adembenemend”, wat een krachten die samen komen in die watervallen, niet normaal. En eenmaal bij de duivelskeel “Gargantes del Diablo”, kippenvel. De foto's spreken voor zichzelf.

Na aanraden van veel mensen besloten ze de volgende dag vanuit Brazilië te bewonderen, waar we “illegaal” Brazilië in gingen? Tenminste we gingen officieel Argentinië uit, maar nergens officieel Brazilië in?? Het zal we normaal zijn.... Helaas kwamen we in een mega tropische storm terecht met onweer en Iguazu watervallen vanuit de lucht! Deze kant was ook zeker mooi, maar wel wat minder spectaculair.

Tijd om weer te vertrekken, nachtbus in (natuurlijk “cama” waarin je letterlijk bijna plat ligt, backpacken in stijl noemen we dat) en 9 uur doorrijden naar Corrientes, en vervolgens met een volgende bus naar Mercedes, het hart van het “Gaucho” gebied, mannen op paarden met grote riemen, rare broeken en nog vreemdere baretachtige hoeden?? Ze rijden allemaal of op paard of zitten in een kar achter het paard (of in gare oude auto's of nog oudere bussen (jaren 60??)). Na 12 uur reizen kwamen we erachter dat de bus naar onze eindbestemming “Esteros del Ibera” niet reed omdat de 130 km onverharde weg in verband met regen niet meer begaanbaar was.... Baaaaaaalen!!!! Daar zit je dan op een busstation en je kan niet meer verder, en je bent ook nog eens gesloopt van de busreis. Gelukkig was er wel privévervoer in 4x4's waar we met een vage Argentijnse de taxi deelde (uiteraard betaal je dan een achterlijk bedrage want je hebt geen andere optie). De rit was wel super dwars door 130 km enkel natuur, allerlei vogels gezien, Capibara's, herten en... struisvogels (Nandu's, inheems in Zuid Amerika) die tussen de koeien stonden te grazen. De prijzen lagen van de hotels ongeveer 10x hoger dan in de gidsen vermeld stond en banken waren er niet en je kon niet met creditcards betalen.... dus op rantsoen om geld uit te sparen en na twee nachten weer weg omdat we geen geld meer hadden! Verder daar nog paard gereden en een boottocht gemaakt door een gebied wat niet veel anders was dan de Nederlandse polders..... op de capibara's na dan (soort uit de kluiten gewassen cavia).

Goed! weer de nachtbus..... 12 uur naar Rosario (geen oog dicht gedaan in deze “cheap ass” bus die naar kattenpis stonk), in de richting naar Buenos Aires! relaxte studentenstad niet veel te doen maar wel even goed om op adem te komen, tenminste! we kwamen in een hostel terecht wat erg "tranquilo” ofwel rustig zou zijn. Bagage gedropt, stad in, teruggekomen, klaar om slaap in te gaan halen, hele gemeenschappelijke ruimte gevuld met Argentijnse hooligans die een feest aan het bouwen waren voor onze kamer, GVD! ging de hele nacht door, alsof we sliepen in de garderobe van een disco. ‘s nachts spullen gepakt en 's ochtend s meteen geld voor de volgende nacht teruggevraagd en vertrokken. Nu in een relaxed hotel en morgen door naar Buenos Aires!

Nog een paar leuke feitjes:
- Marco vroeg in vloeiend Spaans in een café waar hij zijn tanden kon poetsen ipv waar het toilet was?;
- Vandaag zat er op een plein een zwerver heel relaxed te poepen (eigenlijk minder leuk feitje);
- In deze anderhalve week al meer dan 2000 km afgelegd;
- Al ongeveer 30 uur in bussen doorgebracht;
- Meer dan 15 uur zitten wachten op diverse vervoermogelijkheden (bus, vliegtuig, 4x4 pick-up, taxi);
- De taxi gedeeld met een Argentijnse “Gaucho”;
- Marc heeft voor het eerst een baard;

Nou goed! Het reisgevoel begint te komen! op naar Buenos Aires en vervolgens Ushuaia en Antarctica!

Hasta la promixa vez!

Marco en Leon

• 18 Maart 2013 - 09:39

Erik:

ha gents, ik heb het allemaal even snel gelezen maar ik begrijp dat Marco met een baard als een grote cavia op het plein heeft zitten poepen? O jee, die jongen krijgen we nooit meer in het gareel....

• 18 Maart 2013 - 13:31

Hans Lammen:

Klinkt al goed mannen! Gek trouwens, dat die watervallen nu bruin zijn door het sediment - en wat en mooi arendachtig beest! Buen viaje y que disfruten lo máximo!

• 18 Maart 2013 - 13:40

Elly:

haha, heb me naar gelachen! jullie worden al echte reizigers. Dat is inderdaad veel wachten en dingen uitzoeken, dat hoort erbij. (overigens, relaxt is de juiste schrijfwijze, weet niemand hoor, maar je schrijft toch ook niet gefaxed...) die foto bij de watervallen deed me een beetje aan Costa Rica denken. Veel reisplezier verder, tot de volgende chat/ mail of wat dan ook, mama

• 18 Maart 2013 - 16:12

Leon:

Hey Hans! was inderdaad wel bijzonder bij Iguazu, volgens mij omdat we in het regenseizoen zaten, had eigenlijk wel een mooi effect! er kwam ook meer water door dan gemiddeld :)

• 18 Maart 2013 - 18:58

Carla Wiedijk:

Wel een zeer leuk verhaal wat Erik ervan gemaakt heeft. Wel knap van jullie om iedere keer zo'n lekker te lezen reisverslag te maken. Ga zo door. Veel liefs van ons XX

• 19 Maart 2013 - 07:56

Paul & Amanda:

Hallo wereldreizigers,

Wat een avonturen en ontzettend leuk geschreven.
    We hopen dat jullie nog een hoop dieren tegen komen (alleen dan niet in bed) en mooie avonturen gaan beleven.
    Wij lezen deze dan met belangstelling.

Liefs Paul & Amanda

• 19 Maart 2013 - 20:32

Nienke:

Leukleukleuk allemaal! En hoe smaakt capibara?

• 20 Maart 2013 - 09:58

Carla Wiedijk:

He Lieve Marco

Heel heel hartelijke gefeliciteerd met je 29e verjaardag. Wel erg vreemd om niet op je verjaardag te kunnen zijn. Maak er samen een hele mooie dag van, en neem een lekkere borrel op je gezondheid. Liefs en een dikke kus van Ruud en mij ook voor Leon

• 20 Maart 2013 - 18:23

Edwin :

He neef, van harte met je 29e ! En goed geregeld; op je verjaardag moet je altijd zo ver weg mogelijk van huis zijn ! Reis klinkt tot nu goed. En dan heb je er pas twee weken op zitten.... Veel plezier in de stad van de tango.